2009-12-26

Tunnbröd, bakhällsrecept

50 g smör
1 l mjölk
50 g jäst
2 msk sirap
eventuella brödkryddor
1 msk salt
2 st ägg
5 dl rågsikt
ca 1,7 l vetemjöl

Smölt smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Smula ner jästen. Rör om och blanda i sirap, salt, ägg, eventuella kryddor, rågsikt och ungefär ⅔ av vetemjölet. En del mjöl behövs till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, (gärna i maskin) och låt den därefter jäsa till dubbel storlek. Tag upp degen på bakbordet och dela i cirka 14 delar. Arbeta ihop varje del till en rund bulle.
Låt bullarna jäsa mellan bakdukar. Kavla ut dem en i taget med kavel och därefter med kruskavel till tunna kakor. Borsta av mjölet, rulla upp, lägg på en rund bakspade, borsta av på anra sidan och grädda på elhäll eller i ugn (275°C) tills de är färdiga – ungefär 3-5 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar