2009-12-26

Croissanter (smörhorn) vårt Finnmarksrecept

(Ca 18 st, härliga)

2 ½ dl vatten
75 g jäst
1 tsk salt
35 g margarin/smör
6-8 dl vetemjöl

Till inkavling
100 g margarin/smör

Fyllning
En klick smör/Aprikos, apelsin- eller annan marmelad/Ost

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, slå på vattnet och ljumma blandningen till cirka 37°och slå det över jästen. Sätt till salt och cirka 5 dl av vetemjölet.
Tag upp degen på bakbordet och arbeta ihop - till lätt deg. (Så lite mjöl som möjligt). Klappa ut degen till en rund platta. Skiva kallt smör över (går bra att hyvla). Vik ihop degen runt smöret och klappa med kavel in det i degen. Kavla ut till fyrkant. Vik som servett (3 ggr). Vänd ett kvarts varv. Gör lika 2 ‑ 3 ggr.
Låt degen vila 10 minuter under duk.
Kavla ut till rund platta, sporra ut trekanter. Lägg en klick fyllning (smör, marmelad eller ost) och rulla ihop. Böj dem lätt och lägg på bakplåtspapper eller på smord plåt.
Jäs dem bra och grädda dem i 250° - 275° mitt i ugnen tills de är guld­gula.

Går bra att frysa. Värms under folie i måttligt hög temperatur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar