2009-12-26

Bagels

(16 st)

17 dl vetemjöl special, 960 g
1 ½ msk salt
50 g jäst
5 dl vatten
½ dl ljus brödsirap
2 msk matolja

Kokning

4-5 liter vatten
2 msk strösocker

Garnering
Grovt salt, vallmofrö, sesamfrön, kummin eller riven ost.

Blanda vetemjölet och salt i en stor mat­beredare. Smula ner jästen. Ljumma vattnet till fingervärme, 37°, och blanda ner olja och sirap. Tillsätt all vätska på en gång och be­ar­beta degen minst 8 minuter i matberedaren. Degen blir kompakt och bearbetningen av degen är mycket viktig för ett lyckat slut­resultat.
Dela degen i 16 bitar. Rulla varje bit till en liten boll. Låt vila ca 5 minuter under en hand­duk. Platta till bullen lite och kör tum­men rakt igenom. Gör ringen lite större genom att snurra bullen runt tummen eller långfingret. Hålet måste vara större nu, än man vill ha det efter gräddningen. När degen jäser kommer hålet att krympa. Lägg brödet på en plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175° - 200°. Koka upp vattnet och sockret. Lägg i brödet, några stycken i taget. Koka dem 2 minuter på varje sida. Lägg de förvällda bröden på bakplåtspapper och strö på önskad garnering.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt dem svalna utan bakduk på galler.
Bröden bör ätas dagsfärska. De går bra att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar