(16 st)
17 dl vetemjöl special, 960 g
1 ½ msk salt
50 g jäst
5 dl vatten
½ dl ljus brödsirap
2 msk matolja
Kokning
4-5 liter vatten
2 msk strösocker
Garnering
Grovt salt, vallmofrö, sesamfrön, kummin eller riven ost.
Blanda vetemjölet och salt i en stor matberedare. Smula ner jästen. Ljumma vattnet till fingervärme, 37°, och blanda ner olja och sirap. Tillsätt all vätska på en gång och bearbeta degen minst 8 minuter i matberedaren. Degen blir kompakt och bearbetningen av degen är mycket viktig för ett lyckat slutresultat.
Dela degen i 16 bitar. Rulla varje bit till en liten boll. Låt vila ca 5 minuter under en handduk. Platta till bullen lite och kör tummen rakt igenom. Gör ringen lite större genom att snurra bullen runt tummen eller långfingret. Hålet måste vara större nu, än man vill ha det efter gräddningen. När degen jäser kommer hålet att krympa. Lägg brödet på en plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175° - 200°. Koka upp vattnet och sockret. Lägg i brödet, några stycken i taget. Koka dem 2 minuter på varje sida. Lägg de förvällda bröden på bakplåtspapper och strö på önskad garnering.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt dem svalna utan bakduk på galler.
Bröden bör ätas dagsfärska. De går bra att frysa.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar