2009-12-24

Lammgryta med aprikoser

Lammgryta med aprikoser
ca 700 g benfritt lammkött av t ex steken
olivolja
salt och nymalen peppar
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
(2 st själkar selleri)
1 ½ tsk malen spiskummin
½ tsk nystötta korianderfrön
1 kuvert saffran
2 tsk paprikapulver
1 st kanelstång
1 ½ msk färskriven ingefära
1 ½ msk kalvfond (från flaska)
5 dl vatten
150 g torkade aprikoser (ev ekologiska)
(1 dl skalad mandel)
1 msk pressad citronsaft
(4 msk färsk koriander)

Skär köttet i små bitar. Bryn i olivolja och salta och peppra. Ställ åt sidan.
Hacka lök och vitlök samt strimla ev selleri. Fräs i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Strö över kryddorna och låt dem fräsa med en liten stund.
Lägg köttet i grytan, tillsätt fond och vatten och koka på svag värme under lock i ca en timma. Rör några gånger under tiden.
Blötlägg aprikoserna i hett vatten 10 minuter. Låt dem rinna av. (Rosta mandeln i torr och het stekpanna).
Blanda ner aprikoserna i grytan och koka tills köttet är mör och aprikoserna är mjuka, cirka 20 minuter.
Smaka av grytan med citronsaft och salt.
(Vänd ner koriandern och strö över mandel. Servera med couscous). Jättegott tycker jag!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar