Surdeg
1 tsk jäst (färsk)
2 tsk honung
1 tsk salt
7 dl fingervarmt vatten
7 dl grovt rågmjöl (gärna ”malt på gammalt sätt”)
Blanda ingredienserna ovan och ställ bunken i rumsvärme ett dygn.
Andra dagen, tillsätt följande
4 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl
2 tsk stött fänkål (eventuellt)
2 tsk stött kummin (eventuellt)
2 tsk stött koriander (eventuellt)
Jäs degen i ca 2 timmar. Lägg en stor lergryta i blöt i kallt vatten minst en halvtimme.
Torka ur lergrytan med lite hushållspapper och olja den invändigt. Baka ut och lägg degen i den oljade grytan. Jäs i 1-2 timmar eller tills degen börjar spricka på ytan. Blöt lergrytan utvändigt och doppa ner locket i vatten.
Ställ lergrytan långt ner i kall ugn och sätt värmen på 200°. Börja ta tid när ugnen nått den temperaturen. Grädda 1 timme och 50 minuter. Låt brödet kallna i lergrytan i ugnen.
Linda sedan in brödet väl i en handduk. Skölj ur lergrytan med varmt vatten och gör ren den. Efter minst ett dygn i handduk (med plastpåse utanpå) kan man lägga tillbaka brödet i den rena lergrytan. Låt i vilket fall som helst brödet först ligga och mogna i 1-3 dygn. Det går sedan lätt att skiva tunt.
Lerbakat grovbröd med Frukt
Blandas i andra dagen förutom ovanstående
100 g hel mandel
2 tsk kanel
2 tsk stött koriander (inte två gånger)
10 st urkärnade blötlagda och hackade katrinplommon
10 st blötlagda delade aprikoser
6 st hackade fikon
ev 6 st hackade urkärnade dadlar
Jäs och baka ut precis som i förra receptet. Grädda. Vänta gärna en dag eller två dagar, så brödet hinner mogna och få bra konsistens, innan du börjar norpa av det…
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar