(ca 10 st)
Surdeg
1 ½ dl vatten (37°)
1/3 pkt jäst (ca 15 g)
1 dl fint rågmjöl
Rör ut jästen med det ljumma vattnet och rör ner mjölet. Låt stå övertäckt i rumsvärme ca 1 dygn.
Deg - dag 2
3 dl vatten (37°)
⅔ pkt jäst (ca 35 g)
1 ½ tsk salt
1 msk olivolja
4 dl durumvetemjöl
ca 6 dl vetemjöl/vetemjöl special
Rör ut jästen med det ljumma vattnet. Tillsätt salt, olja surdeg, durumvetemjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin, tills den känns smidig. Degen ska vara ganska lös.
Jäs degen övertäckt 1 ½ - 2 timmar.
Tag upp degen på rikligt mjölat bakbord. Mjöla degen även ovanpå. Kavla ut den till en avlång kaka, ca 30 x 50 cm. Skär den i 10 bitar, ca 10 x 15 cm. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck eventuellt ut dem lite. Strö över lite vetemjöl.
Jäs utan bakduk i ca 30 minuter. Grädda i 225° i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Går att frysa, men bör då helst tinas i rumsvärme och gärna värmas i ugn innan de serveras.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar