2009-12-25

Olga Westmans Laxfylld strömmingsflundra på enrisbädd

(10 port)

2 kg orensad, pinfärsk strömming
salt
rågmjöl
smör och olja till stekning
enris

Fyllning
150 g rökt lax
2 dl Crème Fraîche
hackad dill

Rensa och filéa strömmingen. Finhacka eller kör laxen i en mixer. Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Salta ström­mingen och lägg ihop dem med fyllning emellan. Vänd flundrorna i rågmjöl och stek dem i olja och smör. Lägg dem på enris­bädd och värm dem strax före serveringen.

Laxsås
7 dl fiskbuljong av tärning
150 g rökt lax
2 dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin
hackad dill

Reducera fiskbuljongen till 5 deciliter. Hacka eller kör laxen i en mixer. Häll grädden i fisk­buljongen. Sätt till laxen och dillen. Smaka av med nymald vitpeppar och vitt vin.

Tillbehör

Ansa morötter och purjolök. Skärs i stavar. Kokas ytterst lite så att spänsten finns kvar vid serveringen.

Servering
Arrangera de heta enrisdoftande flundrorna, med nygräddade potatismosrullader och spänstiga grönsakerna på tallriken. Garnera med citroner i klyftor och vackra dillkvistar. Såsen serveras separat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar