2009-12-23

Grythyttans Krämig ostronsoppa

(5 pers)

1 st gul lök
1 klyfta vitlök
1 pkt saffran
1 nypa timjan
olivolja till fräsning
10 st ostron
2 dl vitt vin
8 dl grädde
persilja att hacka
3 dl fiskfond

Gör rent ostronen och öppna dem. Lägg mollusken i en finpipig sil med en bunke under för att samla upp spadet.
Hacka lök och vitlök, fräs det plus skalen i olivolja, lägg i saffran och timjan. Häll på vitt vin, lägg på lock och koka upp. Låt koka i en minut.
Sila av skalen och häll på spadet från ostro­nen, fiskfonden och grädden. Koka i fem minuter.
Red av med beurre manié (hälften rumsvarmt smör och hälften mjöl) till önskad kon­sistens, smaka av med salt och peppar.
Mixa, servera ostronen på heta sopptallrikar och häll på soppan.
Strö över hackad persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar