2009-12-25

Kalaskakor med variationer

(Ca 50 st)
En ytterst användbar liten kakdeg som det går att göra många olika kakor av. Här är några exempel men det går så klart att hitta på egna också.

4 1/2 dl (270 g) mjöl
3/4 dl socker
200 g smör eller margarin, kylskåpskallt

Kalaskakor
Sätt ungen på 175 grader. Blanda mjöl och socker i en degskål eller på bakbordet. Lägg i skivat eller tärnat matfett. Nyp ihop det hela med fingertopparna eller hacka ihop med en kniv så snabbt som möjligt. Dela eventuellt degen i två eller flera delar. Lägg de utbakade kakorna på smord eller bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen.

Korintkakor
(Halva degen ger ca 25 st)
Sätt ugnen på 175°C. Blanda 1/2 dl korinter i degen och rulla till en rulle. Dela den i små bitar, rulla till bollar och lägg på plåt. Tryck till varje kaka med baksidan av en mjölad gaffel. Grädda ca 15 minuter eller tills de har fått en ljus fin färg.

Ungherrar
(Halva degen ger ca 15 st)
Sätt ugnen på 175°C. Forma degen till en rulle, ca 3 cm i diameter. Låt stå kallt en stund. Skär rullen i ca 1 cm breda bitar. Pensla ena snittytan med vispad äggvita, vänd i en blandning av pärlsocker och hackad mandel (finns färdig att köpa). Lägg på plåt och grädda i 15-20 minuter.

Pussmunnar
(Halva degen ger ca 25 st)
Sätt ugnen på 200°C. Rulla degen till en rulle och dela den i små bitar. Rulla till bollar, lägg på plåt och tryck en grop med tummen i varje kaka. Lägg i en liten klick hallonsylt. Grädda i 10-12 minuter.

Kanelkakor
(Halva degen ger ca 20-24 st)
Sätt ugnen på 200°C. Rulla degen till en tjock rulle, 4-5 cm i diameter. Låt stå i kylskåp minst ett par timmar. Skär rullen i knappt 1/2 cm tjocka skivor och pensla ena sidan med uppvispat ägg. Doppa skivorna i en blandning av 2 msk socker och 1 tsk kanel. Lägg dem på plåt och grädda 8-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar