2009-12-26

Louise’s Refrigerator Dough

4 ¾ dl mjölk
1 ¾ dl socker
1 ¾ dl margarin
½ dl varmt vatten
½ pkt jäst
1 msk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1-1 ¼ tsk salt
7 – 9,5 dl vetemjöl (Louise använder ca 11 dl)

Hetta upp mjölken, tillsätt socker och fett, blanda och kyl ner. Tillsätt jäst upplöst i ca ½ dl vatten. Blanda bakpulver, bikarbonat, salt och 7 dl vetemjöl och rör i detta i degvätskan. Till­sätt mjöl tills det blir knådbart (inte allt­för hårt). Knåda tills den ”springs back”.
Lägg degen i en smord bunke och kyl degen i 12 timmar. Slå ner degen ofta den första dagen (ungefär var 20:e minut de första två timmarna). Låt aldrig degen jäsa för hög. För att undvika att degen torkar bör du använda en bunke med tättslutande lock.
Ta ut och forma den del av degen du ska använda ca 2 timmar innan gräddningen. Louise gjorde tre ganska små kulor per bröd (går bra att an­vända muffinsplåt). Låt jäsa på en varm plats och grädda sedan i 190°C i ca 13 minuter.
Brödet bör ätas varmt.
Degen håller sig (i kylskåpet) i cirka två veckor. Gör därför en stor sats (original­receptet har minskats till hälften).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar