2009-12-26

Maysbröd

(30 st)

3 dl krossat vete
50 g margarin
½ dl olja
1 msk salt
1 dl mjölk
4 dl vatten
50 g jäst
½ - 1 dl ljus sirap eller 1-1,5 dl honung
1-2 dl solrosfrön
1 dl grahamsmjöl
ca 1 l vetemjöl
1 st ägg
vallmofrön

Koka krossat vete med 4 ½ dl vattnet på svag värme i 10 minuter, rör då och då. Blanda i margarinet, oljan och saltet och låt margarinet smälta. Blanda därefter ner mjölk och vatten och låt blandningen svalna till 37°. Smula ner jästen och blanda ner övriga ingredienser. Degen skall vara ganska lös. Jäs 30 minuter i bunken. Slå ut degen på bakbordet och gör två längder som sedan skärs i 15 bitar vardera. Arbeta så lite som möjligt med degen. Lägg dem på bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med vallmofrön. Grädda i 225° i 12-15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Går bra att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar