2009-12-26

Franskt Lantbröd

Surdeg
1 ½ dl vatten (37°)
¼ pkt jäst (ca 12 g)
1 ½ dl rågsikt

Rör ut jästen med det ljumma vattnet och blanda i mjölet. Låt stå övertäckt i rumsvärme 1-2 dygn. Surdegen blir mest aromrik om den får stå 2 dygn. Rör då ner ytterligare ½ dl mjöl efter 1 dygn.

Efter 1-2 dygn
3 ½ dl vatten (37°)
1 ½ msk olja eller flytande margarin
1 ½ tsk salt
1 msk sirap
11-12 dl rågsikt

Blanda surdegen med ljummet vatten, fett, salt, sirap och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smi­dig deg.
Jäs under bakduk i rumstemperatur ca 1 timme.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen och forma två släta bullar. Strö över lite mjöl och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
Pressa ner bröden med händerna så att de blir 3-4 cm höga. Skåra dem djupt med en vass mjölad kniv i rutmönster.
Jäs under bakduk ca 30 minuter. Grädda i 225° mitt i ugnen i 25-30 minuter.

Duscha med vatten 2-3 gånger under de första 5 minuterna.
Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

Alternativt kan degen penslas med uppvispat ägg och/eller mjölk. Låt i så fall bröden svalna på galler med bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar