Då man startar med att bygga sitt nätverk gäller det att vara klar över vilken typ av relationer som man vill skapa, och med vem man vill skapa relationer. I allt nätverkande finns det då en uppsättning ”grundbultar” som jag hävdar är oerhört viktiga. Dessa grundbultar fungerar som vägledare och riktlinjer i ditt nätverksbygge och följer du dem så kommer du att du att undvika de vanligaste fällorna och felen för en nätverksbyggare.
Grundbultarna är:
1 Ömsesidighet
2 Utbyte i balans
3 Flexibilitet
4 Förtroende
5 Informellt
6 Frivillighet
7 Etik
8 Minileverans
Ömsesidighet
När man möter andra människor och funderar över om de är människor som man vill ha en relation till så är det i regel denna fråga man ställer sig - vilka gemensamma intressen har vi?
Om man har gemensamma intressen så finns en ömsesidighet som man kan utveckla relationen på - medan man ibland kan uppleva att detta inte finns - då är relationen i regel dömd att misslyckas.
Utbyte i balans
Att bara TA är en dödssynd för den som bygger på sitt nätverk. Andra människor märker ganska snabbt när man har att göra med någon som inte GER, utan som bara suger ut det bästa ur den andre.
Alltså - se till att du GER andra lika mycket som du TAR av andra, håll en balans!
Flexibilitet
När man bygger nätverk så bör man se till att det utvecklas flexibelt efter de behov man har. Att bara ha en typ av relationer med en viss sorts människor kan vara givande, men frågan är om det inte kan fungera ”negativt” ibland. Man lär sig oerhört mycket av människor som har andra bakgrunder än man själv.
Förtroende
Att utveckla förtroende handlar om att leva upp till andras förväntningar och krav. Den som skapar förtroende blir också rekommenderad av andra till ytterligare kontakter
Informellt
Ett nätverk är en informell organisation utan uttalat ledarskap.
Försök inte vara ”chef” för andra i ditt nätverk.
Frivillighet
Att binda andra människor vid sig i form av psykologiska tricks eller på annat sätt strider mot nätverksprinciper. Ett nätverk bygger på att det är frivillighet, och inte tvång som skall verka som sammanhållande kitt.
Etik
Att till exempel lyssna på andra, och ta deras idéer eller något de utvecklat, utan att ge dem ”credits” för detta är att agera oetiskt. Detta förfaringssätt är helt fördärvligt för den som vill skapa långvariga relationer och ett hållbart personligt nätverk.
(Vet tyvärr inte var och när jag fått detta - har haft det nedtecknat i många år. Vet du varifrån och från vem - hör av dig så jag kan lägga till det.)
Minileverans
Slutligen använder jag begreppet minileverans som ett kriterium på ett bra nätverksbygge. Med detta menar jag att man bör ta som princip att man ”ger” bort något till andra när man har kontakt med dem. På det sättet skapar man intresse, och följer något som man själv vill - nämligen att andra skall ge saker till mig!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar