(50 st)
Saffransdeg
50 g 1 pkt jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 burk kesella à 250 g
2 frp saffran à 0,5 g
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin - rumsvarmt
Pensling
1 st ägg
Garnering
russin
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 °C (fingervarmt).Häll i en del av mjölken, rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Sist tillsätt det rumsvarma matfettet och arbeta in det i degen.
Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt.
Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
Pensla brödet med uppvispat ägg.
Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar