2009-12-25

Lena Olssons Saffranskaka

100 g margarin eller smör
3 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1pkt (½ g) saffran + en sockerbit

Smörj och bröa en form på ca 1 ½ liter.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa äggen med sockret pösigt. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit. Blanda detta med 2 msk hett vatten och häll i blandningen före mjölet i äggsmeten. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret.
Blanda sist ner det avsvalnade matfettet.
Häll smeten i formen
Grädda i 175° i ugnens nedre del i 40-60 minuter.
Låt svalna i formen, lossa kanten och vänd upp kakan. Täck med bakduk och låt kallna.
Förvaras i burk/plastpåse i 3-6 dagar och i frys 6 månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar