2009-12-23

Falsk och äkta Kalvdans

Visst kan alla förstå att Kalvdans ligger högt upp på "gillarlistan" till och med falsk... men den äkta är BÄST så kan du få tag i råmjölk är det ännu godare! Recept längst ner. 
* 
Maud Löwings
1 påse torrmjölk
7 dl mjölk
2 st ägg
1 nypa salt
2 msk sirap

Smörj en ugnsfast form. Blanda ingredien­serna och slå dem i formen.
Strila över sirapen. Grädda i vattenbad i 150-170 ° i ca 1 tim 15 minuter.
* 
MayOlikas
1 påse mjölkpulver (240g/5dl)
7 dl mjölk
1 st ägg
1 krm salt
1 msk socker
kanel

Smörj en ugnsfast form. Blanda ingredien­serna och slå dem i formen.
Pudra över kanel. Grädda i vattenbad i 175° ca 1 timme.
* 
Café Umeås
2 ½ dl mjölkpulver
7 dl standardmjölk
3 st ägg
2 msk socker
1 krm salt

Vispa ut mjölk­pulvret i litet av mjölken, tillsätter äggen, resten av mjölken, sockret och saltet. Vispa till en slät smet och häll blandningen i en smord ugnsfast form (1 ½ liter).
Grädda i 175° ca 1 tim.
Servera med kanel och socker eller sylt.
*
Britts
1 påse torrmjölk (96 g = 2 ½ dl pulver)
7 dl mjölk
2 st ägg
½ tsk salt
1 msk socker
kanel

Vispa ägg och mjölk. Tillsätt mjölkpulver, salt, socker och kanel. Grädda i 200° i smord form tills den stelnat och fått fin färg.
*
Kalvdans med råmjölk
6 portioner
1 liter redan utspädd råmjölk (spädes med lika delar vanlig mjölk med mått: 0,5 liter nymjölkad råmjölk och 0,5 liter vanlig mjölk
 2 krm salt
1,5 msk socker
1 bit kanel (valfritt)
1 tsk stötta kardemummakärnor (valfritt)
Sätt på ugnen på 150 grader.
Smaksätt råmjölken med salt, socker och en bit kanel. Häll i en ugnssäker form, förslagsvis en avlång bakform eller en mindre ugnsform. (ställ formen i vattenbad)
Låt gå i en timme i nedre delen av ugnen. Skaka lite på kalvdansen och se om all mjölk stelnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar