2009-12-23

Kola- och chokladpaj (tyvärr ej smakat – ännu!)

(8 portioner)
Pajbotten
60 g smör
½ tsk kakao
1 msk farinsocker
4 dlsmulade kakor, t ex chocolate chip cookies

Kolalagret
4 dl söt kondenserad mjölk
75 g smör
½ dl strösocker

Chokladlagret
200 g hackad mörk choklad
1½ dl vispgrädde
1 msk strösocker
40 g smör

Dekoration
8 chokladpraliner

dl viskgrädde

Pajbotten: Smält smör med kakao och farinsocker i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt smulade kakor och bland väl. Fördela blandningen i en pajform (diameter ca 20 cm), på bottnen och sidorna. Pressa ut blandningen väl med handflatan. Låt pajbottnen svalna i kylskåp.

Kolalagret: Blanda söt kondenserad mjölk, smör och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Värm på svag värme tills allt smält. Låt koka upp och koka under ständig omrörning ca 6 min tills blandningen tjocknat. Låt blandningen svalna lite och häll den sedan i pajformen. Låt formen stå i kylskåp 1 tim tills kolalagret stelnat.

Chokladlagret: Blanda hackad mörk choklad, vispgrädde, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Värm på mycket svag värme ca 4 min eller tills allt smält samman till en jämn smet. Låt blandningen svalna och häll den sedan över kolalagret i pajformen. Låt stelna i kylskåp ca 1 tim.

Dekorationen: Vispa vispgrädde och häll ner den i en spritspåse med stjärnformad tyll. Spritsa gräddrosetter ovanpå pajens chokladlager och dekorera med chokladpraliner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar