2009-12-23

Jordärtskockssoppa med ägg

750 g jordärtskockor
1 potatis
ca 15 cm purjolök, av det vita
5 dl vatten
5 dl grönsaksbuljong
salt, vitpeppar
1 dl grädde
1 äggula
rökt renstek
kryddkrasse

Skala jordärtskockorna och potatisen. Ansa och skölj purjolöken. Skär alltsammans i bitar. Koka dem mjuka i vattnet. Passera dem tillsammans med kokspadet eller finfördela dem i en matberedare till en slät puré. Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt buljongen och koka upp alltsammans. Smaksätt med salt och peppar.
Vispa samman grädde och äggula i en soppskål. Häll över den heta soppan under vispning. Eller vispa ner äggblandningen i den heta soppan i kastrullen. Obs! Soppan får inte koka efter detta, för då skär den sig och blir flockig. Häll upp soppan i heta fat eller skålar. Lägg i klippt kryddkrasse och strimlor av renstek.
Servera gärna gratinerade ostsnittar till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar