En del av receptet från Leilas jul...
(50 formar)
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl sirap
2 msk smör
Smaksättning
Traditionell:
1 dl hackad mandel
2 msk ströbröd
Choklad:
2 msk kakao av god kvalitet
Limeknäck:
Skal av 3 lime
Apelsinknäck:
Skal av 1 apelsin
Ingefärsknäck:
1 ½ tsk malen ingefära
Vaniljknäck:
1 urskrapad vaniljstång som får koka med i smeten.
Pepparkaksknäck:
1 rågad tsk pepparkakskryddor
Kanelknäck:
1 ½ tsk malen kanel
Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.
Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 20-40 minuter.
Tillsätt smör och eventuella smaksättningar. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).
Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar