Så här minns jag att mamma Agda gjorde rårörd svartvinbärssaft till pappa Paul. Han ville alltid att det skulle finnas i frysen att ta fram för att kurera sig med.
2 l svarta vinbär (ca 1 kg)
0,5-0,75 l kokt avsvalnat vatten
1½ tsk citronsyra
6 dl strösocker/per liter avrunnen saft
ev konserveringsmedel efter anvisningarna (behövs inte när man fryser saften)
Rensa och skölj bären, mal eller stöt bären med en potatisstöt (eller slå bären i en kraftig fryspåse och kläm sönder bären om de är riktigt mogna). Lägg dem i en bunke, slå på vattnet blandat med citronsyra och rör om.
Täck kärlet och låt det stå kallt 1 dygn. Slå sedan upp bärmassan i en ren silduk eller saftställ och låt självrinna tills massan är torr.
Mät saften, slå den tillbaka i grytan och blanda den med sockret. Tillsätt eventuellt konserveringsmedlet. Rör tills sockret har löst sig helt. Skumma mycket noga och fyll sedan saften på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp, förslut och förvara kallt eller ännu bättre - frys saften och ta upp lite eftersom. Nyttigt och gott!
Minns att hon gjorde ungefär så här:
Slå bärmassan i en kastrull och slå på vatten så det precis täcker massan och kokade upp.
Låt koka ca 10 minuter.
Sila och mät upp saften. Slå tillbaka saften i kastrullen och tillsatt socker (400g/l).
Låt Saften koka upp igen och skumma den. EFTERSAFT - är inte så hållbar som vanlig saft så frys det som inte går åt inom kort.
0,5-0,75 l kokt avsvalnat vatten
1½ tsk citronsyra
6 dl strösocker/per liter avrunnen saft
ev konserveringsmedel efter anvisningarna (behövs inte när man fryser saften)
Rensa och skölj bären, mal eller stöt bären med en potatisstöt (eller slå bären i en kraftig fryspåse och kläm sönder bären om de är riktigt mogna). Lägg dem i en bunke, slå på vattnet blandat med citronsyra och rör om.
Täck kärlet och låt det stå kallt 1 dygn. Slå sedan upp bärmassan i en ren silduk eller saftställ och låt självrinna tills massan är torr.
Mät saften, slå den tillbaka i grytan och blanda den med sockret. Tillsätt eventuellt konserveringsmedlet. Rör tills sockret har löst sig helt. Skumma mycket noga och fyll sedan saften på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp, förslut och förvara kallt eller ännu bättre - frys saften och ta upp lite eftersom. Nyttigt och gott!
Eftersaft
Agda använde bärmassan en gång till och kokade eftersaft på den - också jättegott.Minns att hon gjorde ungefär så här:
Slå bärmassan i en kastrull och slå på vatten så det precis täcker massan och kokade upp.
Låt koka ca 10 minuter.
Sila och mät upp saften. Slå tillbaka saften i kastrullen och tillsatt socker (400g/l).
Låt Saften koka upp igen och skumma den. EFTERSAFT - är inte så hållbar som vanlig saft så frys det som inte går åt inom kort.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar