Mängd:
2-4 flaskor.
Tid: 2
timme och 30 minuter.
2 kg röda vinbär (ca 4 liter) den här gången blandat med lite rabarber och några
blåbär.
ca 1,2 g socker
Skölj bären i durkslag och ta bort
dåliga bär och alla blad. Klasarna gör inget att de är kvar. Väg de röda
vinbären och häll de sedan i en saftmaja.
Häll på socker enligt
proportionerna ovan ovanpå bären. (Rör
eventuellt om så att sockret och de röda vinbären blandas något, men i så fall
försiktigt!)
Koka de röda vinbären i saftmajan
tills de vattnats ur helt. Detta brukar ta upp till en timme beroende på hur
mogna bären varit och mängden saft som kokas. Tappa gärna ur saften en gång och
håll tillbaka den på bären för att blanda sockret och få en jämnare kvalitet
mellan flaskorna.
Under tiden röda vinbärssaften kokas
så förbereds flaskorna som skall vara hela och rena. Ta av korkarna på
flaskorna och koka dess i vattenbad. Flaskorna läggs i ugnen på 100 grader
tills de är torra.
När saften kokat färdigt så hälls
den via saftmajans pip i ner i de varma flaskorna. Häll saften ändå upp för att
minska mängden luft i flaskorna vilket gör att saften håller sig längre. Förslut
flaskorna på en gång och låt de sakta svalna i rumstemperatur. Förvara
flaskorna svalt, gärna i en kallkällare eller kylskåp.
Hållbarhet
Hållbarheten för saften är minst 6
månader förutsatt att allt har värmts och kokats enligt instruktionerna. Vår
saft brukar dock förbrukas innan jul så hur länge den egentligen håller vet jag
faktiskt inte.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar