2010-02-13

Kokt chokladpudding

Fick ett recept av min biodlarkompis Annette som säger att hon också älskar chokladpudding. Har precis kokat en sats och den smakar gott - konsitensen inte riktigt rätt, lite för mycket kräm, men helt klart bäst hittills...

6 dl standardmjölk
4 msk socker
4 msk maizenamjöl
4 msk kakao

Häll mjölken i en vid kastrull och vispa ned det andra. Koka upp under vispning och koka bara kort så det precis blir tjockt.Se upp för brännt i botten.Häll upp i skålar och strö socker på om du inte vill ha skinnig yta. Gott med flytande grädde (tycker Annette) eller vispad om man gillar det.
----------------------------------------------------------------------------------
Nu har jag provat igen med en förenklad variant av nedan. Var lite för sugen och satt ut formen i kylan... inte bra! Det söta och goda hamnade längst upp. Undrar också om man inte skulle försöka med kakaopulver i stället för choklad???

5 dl gammeldags mjölk
1 dl socker
6 gelantinblad
50 g 70% choklad
----------------------------------------------------------------------------------
Nu har jag försökt --- gammal hederlig kokt chokladpudding --- inte kräm utan sådan som går att stjälpa upp. Den blev lite väl kraftig - ska pröva igen och se om det beror på grädden eller ägget...

Klistrar in receptet också så det inte försvinner :-)


Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4 (stora)
Tid: 15 minuter + 3 timmar

1 ägg
1 dl socker
50 g mörk choklad (70%) (jag hade 56% Mørk Odensechoklad hemma)
2 1/2 dl vispgrädde (jag tog 2 dl grädde och 2 dl "naturlig" mjölk)
1 1/2 dl standardmjölk
3 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt en stund.

Häll mjölk, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Knäck i ägget och vispa.
Bryt chokladen i småbitar ner i kastrullen. Vispa blandningen jämn, ge den ett snabbt uppkok och låt den sedan sjuda i några minuter.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i blandningen. Vispa.
Låt chokladblandningen svalna något och häll den i en stor vattensköljd form eller i fyra små. Låt stelna i kylskåp i cirka tre timmar
Stjälp upp chokladpuddingarna genom att doppa formarna i varmt vatten och sedan bestämt knacka i botten.


Servera med vispad grädde.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar