2015-01-04

Julig morotskaka

Den här kakan blir godast om man gör den någon dag i förväg, då blir den saftigare och kryddorna kommer fram - så står det överst i receptet. Om någon känner ingen receptet så hör gärna av er, det är alltid roligt att få reda på var receptet kommer ifrån.


100 g smör/margarin
2 ½ dl farinsocker
2 ägg
1 ½ dl turkisk yoghurt/gräddfil/filmjölk
2-3 morötter (beroende på hur stora de är)
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
1 tsk bikarbonat

Smörj och bröa en 1 ½ liters form. Rör rumsvarmt smör och farinsocker poröst. Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning. Rör ner yoghurten och de skalade och rivna morrätterna. Tillsätt slutligen mjölet blandat med kryddor och bikarbonat.
Grädda kakan i 175°C i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter.

Farinsockret kan bytas ut mot 2 dl strösocker och bikarbonaten mot 2 tsk bakpulver, men kakan får då en ljusare färg och en annan smak.

Glasyr
50 g rumsvarmt smör
100 g philadelphiaost
2 dl florsocker
1 msk pressad citron

Blanda alla ingredienser till glasyren och rör till en jämn smet. Bred ut den över den kallnande kakan. Dekorera med rivet skal av ca ½ citron. Gör en syrligare glasyr kan man dubbla mängden pressad citron.

Förvara den färdiga kakan svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar