Den här kakan blir godast om man gör den någon dag i förväg, då blir den saftigare och kryddorna kommer fram - så står det överst i receptet. Om någon känner ingen receptet så hör gärna av er, det är alltid roligt att få reda på var receptet kommer ifrån.
100 g
smör/margarin
2 ½ dl
farinsocker
2 ägg
1 ½ dl
turkisk yoghurt/gräddfil/filmjölk
2-3 morötter
(beroende på hur stora de är)
3 dl
vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk mald
kryddnejlika
1 tsk mald
ingefära
1 tsk
bikarbonat
Smörj och bröa
en 1 ½ liters form. Rör rumsvarmt smör och farinsocker poröst. Tillsätt ett
ägg i sänder under omrörning. Rör ner yoghurten och de skalade och rivna
morrätterna. Tillsätt slutligen mjölet blandat med kryddor och bikarbonat.
Grädda kakan
i 175°C i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter.
Farinsockret
kan bytas ut mot 2 dl strösocker och bikarbonaten mot 2 tsk bakpulver, men
kakan får då en ljusare färg och en annan smak.
Glasyr
50 g rumsvarmt smör
100 g philadelphiaost
2 dl florsocker
1 msk pressad citron
Blanda alla
ingredienser till glasyren och rör till en jämn smet. Bred ut den över den
kallnande kakan. Dekorera med rivet skal av ca ½ citron. Gör en syrligare glasyr
kan man dubbla mängden pressad citron.
Förvara den
färdiga kakan svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar