2010-07-12

Ekhages chokladmoussetårta

(12–15 bitar)

Biskvibotten
300 g mandelmassa
3 äggvitor

Chokladmousse
300 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
3 äggulor
2 msk apelsinlikör
finrivet skal av en apelsin

Garnering
25 g mörk choklad
silverkulor
apelsinskalsstrimlor

Sätt ugnen på 200 grader. Ta loss kanten på en rund bakform med löstagbar botten som mäter ca 24 cm i diameter. Smörj kanten med lite matfett och placera den på en bakpappersklädd plåt.
Riv mandelmassan och tillsätt äggvitorna, en i taget, och rör massan slät mellan varje. Bred ut massan jämnt i formen och grädda bottnen i mitten av ugnen i 15–18 minuter.
Låt bottnen svalna och lossa den. Diska formkanten och lägg den på ett plant serveringsfat. Vänd kakbottnen så att undersidan kommer upp och lägg tillbaka den i formen.

Bryt chokladen till moussen i mindre bitar och smält i mikrovågsugn eller i varmt vattenbad.
Vispa grädden och ställ åt sidan.
Rör ner äggulorna i den smälta chokladen och rör krämen slät. Tillsätt likören och rör åter krämen slät.
Vispa ner ca 1/3 av grädden i chokladkrämen till en slät konsistens. Skrapa därefter ner chokladkrämen i resterande grädde och rör samman. Vänd sist ner det finrivna apelsinskalet.
Bred ut krämen jämnt i formen. Ställ kylskåpskallt att stelna i ca 5 timmar eller gärna över natten.

Då tårtan ska serveras: lossa och lyft bort formkanten. Garnera med hyvlad mörk choklad, silverkulor och apelsinskalsstrimlor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar