2010-12-12

Claude Poss Coq au Vin

A little bit more difficult, but very delicious!
Lite mer komplicerat än kaningrytan -- ja det kan jag enkelt se... och vet att det är mycket delikat! Receptet på svenska i lila text nedan.

Préparation : 30 min + 12 h de marinade
Cuisson : 2 h 45

Ingrédients (pour 8 personnes)
- 1 coq d'environ 3 kg coupé en morceaux
- 250 g de lardons
- 250 g de champignons de Paris
- 1 oignon
- 2 carottes
- 2 gousses d'ail
- 1 bouquet garni
- 1 bouteille de vin rouge corsé
- 50 cl de fond de veau
- 1 verre à liqueur de cognac
- 3 cuillères à soupe d'huile
- 1 cuillère à soupe de farine
- brins de persil
- sel, poivre, muscade (facultatif)

PréparationLa veille, placez les morceaux de coq dans un saladier avec l'oignon et les carottes en rondelles. Arrosez de vin rouge, et ajoutez le bouquet garni et quelques grains de poivre. Couvrez. Laissez mariner pendant 12 h au réfrigérateur.
Le jour même, égouttez les morceaux de coq, et épongez-les avec du papier absorbant. Filtrez la marinade, et épongez les légumes.
Chauffez l'huile dans une cocotte. Faites-y dorer les morceaux de coq sur toutes les faces. Retirez et remplacez-les par les légumes, et faites-les revenir 3 à 5 minutes. Saupoudrez de farine, et remuez bien.
Remettez les morceaux de coq avec les gousses d'ail écrasées, et flambez au cognac. Versez le vin de la marinade et le fond de veau. Salez et poivrez.
A l'ébullition, couvrez. Laissez cuire 2 h 30 à feu doux.
15 min avant de servir, faites dorer ensemble à la poêle anti-adhésive, les lardons et les champignons coupés en quartiers. Ajoutez cette garniture dans la cocotte.
Assaisonnez au besoin, et parsemez de persil ciselé.

Servez chaud.
Bon appétit !

 
Föreberedelser: 30 min + 12 timmar marinering
Tillagning: 2h45min :)
Ingredienser 8 pers.

1 tupp i bitar, ca 3 kg
250g fläsk
250g champinjoner
1 lök
2 morötter
2 kyftor vitlök
1 bukett kryddor (vanligtvis typ timjan, lagerblad, ev persilja, purjolök det kan vara lite olika kryddor som man knytit ihop till en bukett, så att den är lätt att ta bort efter tillagning)
1 flaska torrt rött vin
5 dl kalvbuljong
1 glas cognacslikör
3 msk olja
1 msk mjöl
persilja
salt, peppar och muskot (valfritt)

Dagen innan, lägg tuppen i en skål tillsammans med lök och skivad morot. Häll över vin och tillsätt kryddbuketten och några pepparkorn. Täck över och låt marinera i 12h i kylskåp.

Dagen för tillagning, ta upp tuppen ur vinet och torka av bitarna med lite hushållspapper. Sila marinaden och torka av grönsakerna.
Värm olja i en gryta. Bryn köttbitarna runt om.
Ta upp köttet och lägg i grönsakerna och stek i 3-5 minuter. Pudra över mjölet och rör om.
Lägg tillbaka köttbitarna och de krossade vitlöksklyftorna och flambera med cognac.
Häll i vinmarinaden och kalvbuljongen.
Salta och peppra
Lägg på ett lock när det börjar koka. Koka på svag värme i 2,5 timme.

15 minuter innan servering bryn fläsk i bitar och champinjoner (skurna i fjärdedelar). Lägg i ovanstående i grytan.
Smaksätt vid behov och strö över den hackade persiljan.
Serveras varm
Smaklig måltid! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar