2010-08-29

Cheesecake med blåbär

Gjort en cheescake utifrån en blandning av olika recept. Hade som vanligt inte allt hemma ;-) Men vi behövde något gott när vi var klara med sista slungningen, tappningen, ympningen mm mm för i år.

12 st digestivekex

100 g osaltat smör blandad med margarin

1,5 msk strösocker
1,5 msk majsmjöl
200 g Philadephia
1 st ägg
1 dl vispgrädde
1 dl frysta blåbär

Smält smöret. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret. Packa blandningen hårt en form (med löstagbar botten). Grädda botten i 175˚C i 10 minuter och låt den svalna.

Blanda socker och majsmjöl i en skål. Häll i Philadephiaosten och vispa krämigt med en elvisp.

Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter i 200˚C. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

Eller servera direkt ur skålen... tillsammans med blåbärmarmelad och vailjsås. Det var jättegott och precis vad vi behövde efter en helg i honungens tecken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar