Ett hopplock av olika recept - mest för att påminna mig själv om att göra detta när tomaterna mognat.
Halvera/skiva tomaterna. Lägg dem tillsammans med vitlöksklyftorna på en plåt med bakplåtspapper på. Ringla över olivolja och honung. Salta och peppra.
Sätt in dem i ugnen 125ºC i 1,5 -2 timmar. Vänd dem efter halva tiden och pressa över vitlök.
Nedan också ett recept från Landleys kök
1 kg körsbärstomater/egna odlade tomater
1 hel vitlök
0,5 dl olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
ev basilika eller timjan
0,5 dl olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
ev basilika eller timjan
Halvera/skiva tomaterna. Lägg dem tillsammans med vitlöksklyftorna på en plåt med bakplåtspapper på. Ringla över olivolja och honung. Salta och peppra.
Sätt in dem i ugnen 125ºC i 1,5 -2 timmar. Vänd dem efter halva tiden och pressa över vitlök.
Nedan också ett recept från Landleys kök
Torkade tomater i ugn med ramslök
1 burk på ca 4 dl
1 kg kvisttomater
1 msk flingsalt
15 blad ramslök - (provade med färsk rosmarin och vitlöksklyftor i stället)
2-3 dl riktigt bra olivolja
1 msk flingsalt
15 blad ramslök - (provade med färsk rosmarin och vitlöksklyftor i stället)
2-3 dl riktigt bra olivolja
Skölj
tomaterna och skär varje tomat till fyra klyftor. Rada upp
tomatklyftorna på ett bakplåtspapper på en plåt. Smula över salt.
Ställ in
plåten längst ner i ugnen i 125° under ca 4-5 timmar. Nagga snittytan
med en gaffel efter halva tiden – då rinner saften ur lättare. Beroende
på ugn kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara
att köra dem längre – om du vill semitorkade avbryter du tidigare.
Börjar de bli brända – sänk värmen.
Låt
tomaterna svalna och lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk. Slå
på olja och vänd ner strimlad ramslök. Sätt på locket och förvara i
kylskåpet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar