Gjorde min kola efter Arlas recept.
Har ju ingen termometer så den blev lite lite för hård (en del bitar?) Extra god kola som trivs bäst i munnen. Vid 37° smälter nämligen
smöret och bidrar med sina hundratals aromer till denna ljuvligt
smakfulla kola.
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock tills termometern visar 124°C eller när smeten håller kulprovet. Koktid 15–30 min. Häll smeten på bakplåtspapper i en form ca 20x30 cm.
Dela kolan i lämpliga bitar och slå in dem i smörpapper.
Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.
100 g smör
1 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock tills termometern visar 124°C eller när smeten håller kulprovet. Koktid 15–30 min. Häll smeten på bakplåtspapper i en form ca 20x30 cm.
Dela kolan i lämpliga bitar och slå in dem i smörpapper.
Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar