2010-05-11

Lammfilé/Lamstek i chokladsås

Sista kortet - på får såklart...
På kort av Lena A Linderholms akvarell ”Klockklang i Provance” ur boken ”Proveance – tur och retur” av Lena A Linderholm


3 dl buljong – göra örtbuljong med persilja och vitlök om du inte har någon egen fond i kylskåpet.
2 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk finhackad purjolök
2 finhackade lavendelblad
2 strukna tsk lavendelhonung
1 msk finhackad färsk mynta
1 linten ruta bitter choklad – gära 70%
Svartpeppar och salt att smaka av med.

Blanda samman alla ingredienserna med buljongen i en liten kastrull. Låt sjuda i fem minuter så att det tar smak och blir lite simmigt.
Bryn under tiden lammfiléerna runt om med en matsked olivolja i en stor stekpanna. Sänk värmen och efter några minuter häller du buljongen försiktigt runt om filéerna. Låt det hela få ett snabbt uppkok.
Stekte en lammstek i ugn , späckad med vitlök och kryddad med salt och peppar. Vi skivade den och slog såsen över - underbart gott!

Servera tillsammans med getostpotatis? (undrar om jag måste läsa boken...) Gjorde en kall potatissallad med getost. På länken finns också ett recept på Rostad vitlöksmarinerad lammstek. Skulle varit godare med kokt potatis eller kanske ris - tror vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar