2010-09-21

Bruksanvisning OBH Nordica Fruit & Mushroom dryer

Nu har jag letat flera gånger så det är kanske bättre ha informationen i min blogg... hittade bruksanvisningen här.

Vilka råvaror passar att torka?
  • Torka endast fräscha och fina råvaror. Frukterna ska vara mogna, de innehåller naturligt socker och passar bäst att torka. Omogna frukter kan få en bitter och besk smak.
  • Grönsaker bör vara färska, torka inte djupfrysta grönsaker.
  •  Kontrollera och skär bort skador och märken på frukt och grönsaker.
  • Undvik övermogna frukter och skadade grönsaker. Kött, färs och fisk ska vara färskt och magert.
  • Förberedelser, torkningstid och förvaring av råvarorna påverkar också smak och hållbarhet.
  • Följ instruktionerna i bruksanvisningen vad gäller förberedelse, torkningstid och förvaring för bästa resultat.

Torkningstider
Svamp och kryddor bör ej torkas över 50°C och övriga livsmedel ej över 70°C. Svamptorkens temperatur är inom dessa värden. Torkningstemperaturen kan regleras med lockets ventil. Genom att öppna ventilen släpps värmen ut och temperaturen sänks. Genom att ha den stängd blir det högsta temperatur (70°C). Temperaturen går också att ändra via reglaget som "L" satt på min tork!

Färska örter: ca 2-7 timmar
Svamp och frukt: ca 6 timmar
Morötter: ca 8 timmar
Paprika och tomater: ca 8 timmar
Kontrollera då och då råvarorna så att de inte torkas för länge. Ju mer fukt råvarorna innehåller desto längre blir torkningstiden. Det är också viktigt att torkapparaten placeras fritt på en arbetsbänk (inte under överskåp) så att luften kan cirkulera ordentligt för en jämn torkning.

Grönsaker
Grönsaker kräver lite extra vad gäller förvaring och torkning eftersom de innehåller mindre socker och inte så mycket syra. Vissa grönsaker passar bättre att frysa än att torka. Förvara gärna torkade grönsaker i kylen i lufttäta burkar.
Välj endast ut de finaste och färskaste grönsakerna för torkning. Skölj grönsakerna noga innan du torkar dem så att du får bort smuts och bakterier. Torka av råvarorna innan du lägger dem på torkgallren så att det inte rinner vätska ner på motordelen. De flesta grönsaker ska skalas, skäras eller strimlas innan torkning.
Förbehandling
Ångblanchera grönsakerna före torkning eller blanchera dem i mikron så bibehåller grönsakerna sin konsistens och färg. Låt grönsakerna rinna av väl innan du lägger dem på torkgallerna efter du blancherat dem.
Ångblanchera grönsakerna tills de är genomvarma men ej färdigkokta (ca 2-3 minuter). Mindre grönsaker behöver omrörning för att blancheras jämnt.
Blanchera i mikrovågsugnen
Lägg grönsakerna tillsammans med lite vatten i en täckt form. Tillaga tills grönsakerna är genomvarma men ej färdigkokta. Rör om då och då under tillagningen. Grönsaker som blancherats i mikrovågsugn behåller sin färg bättre än om de ångblancheras.

Guide för torkning av grönsaker

Sparris Dela sparrisen så att du skiljer knoppen från stjälken. Knopparna lämpar sig bäst för torkning men stjälkarna kan torkas och malas till krydda.
Rödbetor Skär bort så att ca 2,5 cm av blasten och roten är kvar. Blanchera och låt svalna, skär sedan bort det som är kvar av blasten och roten. Skiva sedan till önskad storlek.
Broccoli Rensa och skär i bitar. Ånga i ca 4-5 minuter.
Morot Skölj och skala. Skär i ca 1 cm tjocka skivor och ånga i ca 4-5 minuter tills de börjar mjukna.
Majs Ta bort bladen, skölj och ångblanchera majskolven. Låt svalna och skär bort majskornen från kolven.
Selleri med stjälk Skölj och separera bladen från stjälken. Skär i 1 cm stora bitar. Placera bladen separerade från stjälken på torkgallret.
Gräslök Skölj och hacka.
Gurka Skölj, skala och skiva i 0,5 cm tunna skivor.
Vitlök Skala klyftor och halvera dem.
Svamp Rensa svampen. Skär dem eller torka dem hela.
Lök Skala löken och skär i ringar.
Peppar Jalapeño Skölj och torka dem hela.
Tomat Skölj och ta bort kvistarna. Doppa dem i kokande vatten och sedan i kallt vatten. Ta bort skalet och skär i halvor, kvartar eller skivor.
Potatis Skölj och skala. Skär i skivor och ångblanchera. Skölj i kallt vatten och låt dem rinna av innan du lägger dem på torkgallret. OBS! Om du vill ha skalet kvar på potatisen, skölj och skrubba med borste. Ta bort alla märken och prickar.

Frukt
Nästan all frukt passar att torka men vissa frukter kräver längre torkningstid än andra. Vissa frukter passar inte att torka året om så ett tips är att börja med säsongens frukter och experimentera med dem först.
Förberedelser
Skölj frukten och ta bort om det finns skadade delar på frukten. Skala om nödvändigt, skär stora frukter i mindre bitar. Försök att skära frukten i lika stora bitar så att torkningstiden blir jämn. Mindre frukter såsom druvor och körsbär kan torkas hela. Ta bort kärnor ur körsbär, aprikoser etc. Många frukter t ex äpplen är ofta vaxade när man köper dem i affären, dessa frukter bör skalas innan du torkar dem.

·         De flesta frukter kan läggas direkt på torkgallret när du förberett dem. Äpplen, aprikoser, persikor och päron t ex blir bruna när de delas och kommer i kontakt med luft. Detta kan motverkas genom att lägga den i ananasjuice eller citronjuice (ca 2 minuter) för att undvika missfärgning,
·         Låt dem rinna av väl innan du lägger frukten på torkgallret. Du kan även doppa frukten i honung, lime, apelsinjuice eller kryddor. Använd din fantasi.
·         Det sägs att när man torkar frukt, speciellt aprikoshalvor ska man vända dem ut och in och därmed minska torkningstiden. Det stämmer i och för sig men man förlorar lite av den naturliga fruktsaften. Dela istället aprikoserna på mitten innan du torkar dem så behåller de smak och färg.

Äpplen Skölj och skala om så önskas. Dela äpplet och ta bort kärnhuset, skär sedan i skivor. Kan förbehandlas med lite citronjuice för att undvika missfärgning.
Aprikos Skölj, dela och ta bort kärnan. Skär i mindre bitar om du vill.
Banan Skala och skiva. Kan förbehandlas med citronjuice för att undvika missfärgning.
Körsbär Skölj och ta bort kärnorna.
Kokos Häll ur mjölken, dela nöten och ta ur kokosen. Låt torka och skär i 0,5 cm bitar.
Fikon Skölj och ta bort skaftet. Dela i halvor eller kvartar.
Vindruva Skölj och ta bort småkvistarna. Torkas hela.
Papaya Skölj och skala. Skär i bitar.
Persika Skölj, skär i halvor och ta bort kärnan. Skär i mindre bitar om så önskas.
Päron Skölj och skala om du vill. Skär i halvor och ta bort kärnhuset. Skär sedan i mindre bitar. Kan förbehandlas med citronjuice för att undvika missfärgning.
Ananas Ta bort kärnhuset och skär i mindre bitar eller skiva.
Katrinplommon Skölj och dela, ta bort kärnorna.
Jordgubbar Skölj och torka hela, dela eller skiva.

Örter
Ta bort fula blad från kvistarna. Sprid ut örterna på gallret (ta inte bort bladen från kvistarna förrän de är torkade) och torka i ca 2-7 timmar. När de torkat helt, lyft bort dem från gallret och låt svalna.
Ta bort bladen från kvistarna och krossa bladen om så önskas.
Tips
• Förvärm alltid torken i minst 5 minuter innan användning.
• Om torken har stått en längre tid, diska torkgallren och locket innan du använder den.
• Torka helst färska grönsaker och frukter.
• Frukt och grönsaker ska alltid sköljas innan du torkar dem, låt dem rinna av väl innan du lägger dem på torkgallret.
• Förbered och förbehandla alltid det du ska torka såsom beskrivs i denna bruksanvisning.
• Se till att placera torken på ett säkert ställe där luft kan cirkulera fritt. Läs säkerhetsföreskrifterna noga innan användning och följ dem.
• Torkningstiden varierar beroende på: sort, storlek, kvalitet och personlig smak. Ett tips är att alltid föra anteckningar på det du torkar, vilken vikt det har, hur lång torkningstiden blev och slutresultat.
• Experimentera med recepten i denna bruksanvisning och upptäck nya härliga rätter.

Förvaring
Torkade råvaror måste förpackas väl för att behålla smak, färg och kvalitet. Förvara de torkade råvarorna i fryspåsar och tryck ut så mycket luft du kan. Vakumpackning fungerar också. Förvara plastpåsarna i lufttäta metall, plast eller glasbehållare. Att förvara de torkade råvarorna direkt i burkar utan plastpåse gör att de kommer i kontakt med luft och förlorar då smak, färg och kvalitet.
Förvara de torkade råvarorna väl förpackade svalt och mörkt. Ju kallare förvaring desto längre blir hållbarheten. Om du har plats i kylen är det en perfekt förvaringsplats.
Hållbarhet
Frukt har en naturligt hög socker- och syrahalt vilket gör att de torkar fort och håller längre än grönsaker. Om frukt förvaras i rumstemperatur håller de sig fräscha i upp till ett år. Grönsaker bör förbrukas inom ett halvår.

Rengöring och underhåll
Stäng alltid av apparaten och dra ur sladden innan du rengör den.
• Sänk aldrig ner apparaten eller dess sladd i vatten eller annan vätska.
• Se till att apparaten är avstängd och kontakten urdragen. Separera gallren från basen. Diska
gallren och locket i varmt vatten och diskmedel. Skölj och torka väl. Torka av basenheten med
en fuktig trasa.
• Diska alltid gallren och locket efter varje användning i varmt vatten och diskmedel så att inga rester torkar fast. Använd inte repande rengöringsmedel vid rengöring.
• Stäng av apparaten och dra ur kontakten ur vägguttaget när du torkat färdigt.
• Torka av basen med en trasa. Låt inte
vatten eller andra vätskor komma i kontakt med basen. Se till att gallren och locket är helt torra
innan du sätter tillbaks dem på basen.
Användning
• Kontrollera att apparaten är avstängd innan du sätter i kontakten.
• Placera basenheten på en plan och stabil yta där den inte kan ramla ner på golvet eller man
kan fastna i sladden.
• Förbered det du ska torka enligt instruktionerna längre fram i bruksanvisningen. Lägg inte råvarorna för tätt och lägg inte för mycket på varje galler.
OBS! Torka inte blöta råvaror, när du sköljt råvarorna måste du låta dem torka lite innan du lägger dem på gallren.
• Arrangera råvarorna på gallren och trava gallren på varandra och ställ dem åt sidan, placera dem inte på basen än.
• Torkgallren kan justeras så att de passar råvaror av olika storlekar.
• Om du torkar råvaror som innehåller fett (t ex köttfärs) kan du lägga dropp-plattan på gallret
under så att eventuellt fett rinner ner på plattan.
• Sätt i kontakten i ett vägguttag och slå på apparaten, förvärm i ca 5 minuter.
• Placera traven med torkgaller på basen och sätt locket på det översta gallret. Låt råvarorna
torka den rekommenderade tiden, hur lång torkningstiden blir beror vilka råvaror du torkar.
• Kontrollera råvarorna innan torkningstiden har gått ut så att du inte torkar dem för länge. Ta bort råvarorna från torken och förvara dem i burkar eller påsar vartefter de blir färdiga. Vissa bitar kanske kräver något längre torkningstid än andra, låt dem då ligga kvar i torken tills de är färdigtorkade.
• Råvaror som inte ska förtäras inom några dagar bör förvaras i kylen. Om du förvarar de torkade råvarorna i frysen, se till att använda kärl eller påsar som tål förvaring i frys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar