2010-01-03

Storstädning

Beroende på hur stort hushållet är kan denna typen av städning behövas mer eller mindre ofta. Vädrar du regelbundet och städar veckovis behöver storstädning inte göras lika ofta, men minst en gång i kvartalet (varje halvår i alla fall). Förutom vanlig veckostädning kan följande punkter vara bra att ha vid storstädning:
  • Kök Torka av smutsiga skåpluckor med allduk och såpa.Torka av insidan av kylskåp och mikrovågsugn med vanligt diskmedel, eller Såpa. Rengör fläkten, plocka ur filter och diska dem med varmt vatten och såpa.Olja in eventuella träytor för att skydda mot vatten.Torka av spisen och rengör ugnen med såpa. Gör så här: Gnid in ugnen med såpa, värm till 100°, låt svalna, skölj väl och torka. Eventuell såpadoft försvinner om du hettar upp ugnen efteråt till 250° C. Kyl och frys ska avfrostas vid behov. Torka därefter av insidan med fuktig, ren hushållsduk och vanligt diskmedel. Dra fram kyl och frys och rengör bakom vid behov.
  • Sovrum Vädra och tvätta överkast, kuddar, täcken, madrasskydd, överdrag, mm. Dammsug hela sängen.
  • Badrum Ta bort kalk med hjälp av ättiksprit. Häll ättiksprit på kalkavlagringarna, vänta en stund och skölj sedan rikligt med vatten. Obs! Ej på natursten (marmor etc). Rensa avloppen. Biologiskt nedbrytbara medel finns i din dagligvaruhandelsbutik. Följ bruksanvisningen.
  • Fönster Fönstertvätt görs med jämna mellanrum några gånger per år. Rengörs enklast med svamp, fönsterskrapa, allduk och en lösning av varmt vatten och diskmedel. Gör så här: Börja med att tvätta utsidorna. Arbeta upp ett lödder med svampen. Arbeta sedan med fönsterskrapan från sida till sida i svepande rörelser. Torka av fönsterraka och fönsterkarm med den rena hushållsduken. Om fönstret öppnas inåt kan du behöva lägga tidningar på golvet. Därefter öppnas fönstret upp på mitten för att även rengöra insidorna av glaset. Glöm inte att torka av eventuella persienner, som ofta brukar vara smutsiga.
  • Möbler Smörj in eventuella lädermöbler med läderbehandlingsmedel. Övriga möbler torkas av med ren och fuktig hushållsduk.
  • Lampor Rengör taklamporna då och då. Särskilt sommartid brukar de vara fulla av döda småkryp som sökt sig till ljuset.
  • Element Städa rent bakom elementen. Fäll fram och dammsug på modernare element, eller använd särskilt munstycke på dammsugaren för att komma åt bakom.
  • Övriga ytor Torka av alla ytor, karmar, fasta hyllor, lister, smutsiga väggar och garderober. Använd ren hushållsduk, varmt vatten och såpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar