2010-01-03

Flyttstädning

Flyttstädning är bland det svåraste som finns. Nu syns det verkligen var man slarvat. Gå igenom rum för rum och pricka av vad som är gjort och vad som behöver göras. Vädra i alla rum under tiden du städar och se till att du har gott om tid!

 • Kök
  Rengör fläkten; plocka ur filtren och diska dem i varmt vatten och såpa.
  Torka av alla övriga ytor, väggar och lister med en fuktad och ren hushållsduk.
  Olja in eventuella träytor för att skydda mot vatten.
  Torka av skåpen invändigt och utvändigt. Glöm inte skåpluckorna!
  Torka av spisen och rengör ugnen med såpa. Gör så här: Gnid in ugnen med Grumme Såpa eller RenSåpa, värm till 100°, låt svalna, tvätta, skölj väl och torka. Eventuell såpadoft försvinner vid upphettning till 250°. Glöm inte bort att göra rent även bakom spisen.
  Avfrosta kyl och frys. Torka därefter av insidan med fuktig, ren hushållsduk och vanligt diskmedel. Dra fram och rengör bakom kyl och frys. Där samlas mer damm än du tror.

 • Badrum
  Rensa avloppen. Använd biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel. Följ bruksanvisningen – överdosera inte!
  Putsa speglarna med diskmedel eller fönsterspray och Grumme AllDuk.
  Rengör noggrant toalett, badkar, dusch och handfat. Tips! Ta bort kalk med hjälp av ättiksprit. Häll ättiksprit på kalkavlagringarna, vänta en stund och skölj sedan rikligt med vatten. Används ej på natursten (marmor etc). Använd badrumsspray och ren skursvamp för att ta bort smuts och tvålavlagringar i handfat, badkar och dusch.

 • Toaletten: Spraya med badrumsspray (?) under sitsen, torka med toalettpapper. Spola. Häll WC-rengöring i toalettstolen, låt verka en stund, rengör med toaborste. Spola.

 • Golv
  Dammsug i alla rum.
  Fukttorka alla trä-, plast- och stengolv (dock ej laminatgolv) med ren mopp, varmt vatten och Såpa.
  Skura bort alla fläckar, börja med mindre smutsiga rum, t.ex. sovrum. Avsluta med badrum och kök.

 • Fönster
  Rengörs enklast med svamp, fönsterskrapa, allduk och en lösning av varmt vatten och diskmedel. Gör så här: Börja med att tvätta utsidorna. Arbeta upp ett lödder med svampen. Arbeta sedan med fönsterskrapan från sida till sida i svepande rörelser. Torka av med den rena hushållsduken. Om fönstret öppnas inåt kan du behöva lägga tidningar på golvet. Därefter öppnas fönstret upp på mitten för att även noggrant rengöra insidorna av glaset.
  Glöm inte att torka av persiennerna, de brukar ofta vara smutsiga.

 • Hushållsmaskiner (kök, badrum, tvättstuga)
  Tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin bör rengöras. Läs tillverkarens instruktioner. Glöm inte att tömma maskinernas filter och att dra fram och städa bakom.

 • Lampor
  Ta ner eventuella lampor. Rengör och häng upp dem igen om de ska sitta kvar.

 • Element
  Städa rent bakom elementen, fäll fram och dammsug på modernare element, eller använd särskilt munstycke på dammsugaren för att komma åt bakom, på äldre element.

 • Övriga ytor
  Torka av alla ytor; karmar, fasta hyllor, lister, smutsiga väggar och garderober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar