2010-01-03

Akutstädning

Tja, fuska alltså.
 • Hall Vi vet alla hur viktigt det första intrycket är, så prioritera hallen. Plocka i ordning skor och kläder. Göm i garderoben om så behövs - i akuta fall gäller regeln "syns inte - finns inte".
  Finns det synliga spår efter blöta och leriga skor? Vanlig våttorkning av golvet tar för lång tid - blöt en hushållsduk och torka bort de värsta fläckarna.
 • Vardagsrum Hit kommer de flesta gästerna. Här måste det se okej ut.
  Börja med att öppna alla fönster. Ett hastigt tvärdrag ger en fräsch doft.
  Plocka sedan undan alla prylar och kläder som inte hör hemma i vardagsrummet. Återigen kan garderoben rekommenderas som tillfällig förvaringsplats.
  Att dammtorka tar tid. Det gäller att hushålla med sekunderna och endast torka av de mest synliga och återspeglande ytorna, som TV-rutan och glasborden. Strunta i resten.
  Dammsugaren får i detta nödläge förbli i städskåpet - plocka upp de största och mest iögonfallande dammråttorna för hand.
  Tända ljus både döljer och ser extra mysigt ut. Se till att alltid ha några i reserv - gärna med en lämplig fräsch doft som förvillar och döljer.
 • Sovrum Gör en snabb analys av gästerna och din bostad; är det troligt att en väsentlig del av visiten kommer att tillbringas i ditt sovrum bör du göra en insats även här, annars kan du kanske stänga dörren.
  Eliminera synliga dammråttor.
  Plocka undan det värsta i kläd- och prylväg. Göm överskottet i garderoben, tvättunnan eller under sängen.
  Släta till sängkläderna och dra på överkast eller annat lämpligt kamouflerande skynke.
  Dämpad belysning är nog att föredra. Återigen rekommenderas doftljus.
 • Kök Se till att det finns tillräckligt med porslin och bestick för att servera gästerna och samla ihop resten av disken och täck över om du inte hinner diska. Om du redan har diskat: Kom ihåg att ge dig själv en riklig belöning vid ett senare tillfälle.
  Torka av diskbänken och, vid trängande behov, väggar samt golvytor runt spisen. Använd en hus­hållsduk och Grumme Snabbsåpa för att få rent och fräscht.
  Och glöm inte att gå ut med soppåsen.
 • Badrum Överhängande risk för besök föreligger och belysningen är skoningslös.
  Prioritera insidan av skålen och ringen på toalettstolen. Toalettborsten kan här fungera som en hjälpande hand.
  Torka snabbt av handfatet. Plocka i ordning resten, men göm det mest privata för allas välbefinnande.

Får ett annan variant som Pia och hennes bror visst använder: "Det kosmetiska lyftet: Rafsa undan och göm och sen polera allt rostfritt, det ska blänka så att besökarna bländas..." se nedan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar