2010-03-02

Grön Ärtsoppa

Fått det här receptet från en kollegas fru:

ca 3 dl gröna ärtor (frusna eller färska, ej i burk)
5 dl buljong (grönsak eller kyckling)
Elisabeth använder alltid Alpnaerings buljongpasta (2 tsk pasta till 5 dl vatten)
3 dl mjölk
1/2 dl grädde
1 äggula
ca 1 dl hackad persilja
salt

Koka ärtorna i buljongen ett par minuter. Ta upp en ärta och testa om den är tillräckligt mjuk.

Tillsätt mjölk, koka upp igen

Red av soppan med grädde och äggula som först blandas i en kopp, sedan i ca 1 dl av soppan, sedan direkt i soppan. Rör hela tiden när redningen tillsätts så soppan inte klumpar sej. Om man inte tål ägg så går en vanligt mjölredning också bra.

Tillsätt persilja, smaka av med salt eventuellt. Soppan skall vara mild och lite "söt" i smaken.

Vill man så mixar man soppan med mixerstav innan persiljan tillsätts.

Man kan även ha med morotsslantar i soppan. De går då i först i buljongen, 1-2 slantade morötter, kokas i ca 3 min, sedan i med ärtorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar