2015-10-15

Äppelkaka med kardemumma

Bjöd på den här kakan till kaffet igår och lovade recept. Receptet står i grunden Roy Fares för, men som alltid har jag "justerat något" utifrån vad som fanns hemma.

Antal portioner: 12 kanske fler som ensamt fikabröd

Fyllning
4 svenska äpplen
4 g  kanel (2 tsk)
25 g  farinsocker (2 msk)
 
Kaka
420 g  vetemjöl (7 dl)
15 g  bakpulver (3 tsk)
3 g  salt (0,5 tsk)
7 g  malen kardemumma (3 tsk)
10 g  vaniljsocker (1 msk)
250 g  smör, rumstempererat
360 g  strösocker (4 dl)
240 g  ägg (4), rumstempererade
250 g  yoghurt naturell eko(2,5 dl) går lika bra med fil
Roy tycker man ska ha florsocker, att pudra över... men hoppar över detta så vi kan äta fler dagar.

Fyllning
Skala, kärna ur och tärna äpplena i 0,5 cm stora tärningar. Lägg bitarna i en bunke, tillsätt kanel och strösocker och blanda. Ställ åt sidan.

Kaka
Sätt ugnen på 170 grader.

Smöra och mjöla en rund sockerkakform som rymmer minst 2 liter.

Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.

Vispa smöret luftigt, tillsätt sockret och vispa fluffigt. Tillsätt 1 ägg i taget och blanda väl. 
 
Blanda ner de torra ingredienserna med lite i taget av yoghurten och rör ihop till en slät och fin smet. 

Fyll hälften av formen med smet och strö sedan över äppelbitarna och toppa med resterande smet.

Grädda mitt i ugnen i 45–50 minuter. Tog över en timme båda gångerna jag gjort den. Prova med sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Vänd ur kakan och låt den svalna helt på galler.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar