2010-11-13

Julig morotskaka

Ulla som jag fått receptet av säger: "Den här kakan blir allra godast om man gör den någon dag i förväg, då blir den saftigare och kryddorna kommer fram." Ulla bjöd på fyrkantiga bitar av denna kaka och hennes Hallongrottor på vårt senaste möte. Båda var underbart goda!

100 gr smör (eller margarin)
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl turkisk yoghurt (alt. gräddfil eller filmjölk)
2 – 3 morötter (beroende på hur stora de är)
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
1 tsk bikarbonat

Smörj och bröa en 1,5 liters form. Rör rumsvarmt smör och farinsocker poröst. Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning. Rör ner yoghurten och de skalade och rivna morötterna. Tillsätt slutligen mjölet blandat med kryddor och bikarbonat.

Grädda kakan i 175˚C i nedre delen av ugnen i 50–60 min.


Farinsockret kan bytas ut mot 2 dl strösocker och bikarbonaten mot 2 tsk bakpulver, men kakan får då en ljusare färg och en annan smak.

Glasyr
50 gr rumsvarmt smör
100 gr philadelphiaost
2 dl florsocker
1 msk pressad citron

Blanda alla ingredienser till glasyren och rör till en jämn smet. Bred ut den över den kallnande kakan.

Dekorera med rivet skal av ca ½ citron. För en syrligare glasyr kan man dubbla mängden pressad citron.

Förvara den färdiga kakan svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar