2010-06-11

Saftmaja i Rostfritt

Förberedelse för saftkokning
Vattenbehållaren fylls med 3 liter vatten och sätts på spisen. Därefter ställs saftbehållaren ovanpå vattenbehållaren.
Den rensade och sköljda frukten/bären läggs tillsammans med sockret i fruktbehållaren.
Lägg på locket. Kontrollera att klämman till avtappningsslangen sitter ordentligt.

Saftkokning
Sätt värmen på spisen till max. Så snart den första ångan kommer ut ur saftmajan skruvas värmen ned och därmed startar tidpunkten för den nedan föreskrivna tiden.
Tänk på att förvärma de rena saftflaskorna!

När kokningen avslutad kan tappningen börja. Flaskans öppning placeras under avtappningsröret. Avtapningsslangen sticks ned i flasköppningen och slangklämman öppnas så att saften kan rinna ut. Fyll flaskorna helt så att skummet kan rinna av.

Flaskan tillsluten omgående.

OBS! En fylld fruktbehållare rymmer cirka 2-3 kg. Beroende på frukt-/bärsort samt mognadsgrad kan det bli upp till 3 flaskor saft (5 av mina flaskor med patentkork).

Bär och Frukt… Socker, g/kg… Koktid i minuter
Björnbär……… 50-100……… 50
Blåbär……… 40……… 70
Fläderbär……… 50-80……… 50
Hallon……… 40……… 40
Jordgubbar……… 40……… 45
Körsbär……… 50-100……… 60
Lingon……… 50-90……… 60
Plommon……… 100……… 60
Pumpa……… 100……… 60
Päron……… 40……… 45
Rabarber……… 80……… 70
Röda vinbär……… 20-90……… 60
Svarta vinbär……… 50-100……… 60
Vindruvor……… 70……… 60
Äpplen……… 30……… 60
Saftkokare "Saftmaja" i rostfritt stål som du kan koka saft på alla frukter och bär med. En fylld fruktbehållare rymmer ca 2-3 kg bär beroende på bärsort samt mognadsgrad. Grytan rymmer 7,5 liter och har glaslock med liten ångventil.Passar alla typer av spisar och hällar – även induktionshällar. Bottendiameter: 22,5 cm. Volym:7,5 liter. Totalhöjd: 40 cm. Beskrivning: En saftmaja är ett tredelat kärl för beredning av saft.Den understa delen fylls med vatten, som av värmen från spisplattan kokas upp, och ånga tränger upp genom ett högt placerat hål i nästa del av kärlet. Översta delen har en perforerad botten, och i den lägger man de bär och andra frukter (eller t ex rabarber) som ska saftas. Av värmen från vattenångan spricker de, och saften från dem rinner genom perforeringshålen ner i mellandelen av kärlet, varifrån saften sen kan tappas av genom ett sidorör, som oftast förses med en gummislang och slangklämma. Av resterna i den övre delen kan man eventuellt göra mos.

1 kommentar:

  1. tack! tiderna är precis det jag letade efter och fann dem här! toppen!

    SvaraRadera