2010-02-06

Kalljästa hälsomuffins

Hittade ett recept av Sara Begner i Coop Mersmak nr 2010 , men hade som vanligt inte allt hemma och ville ha dem klara lite tidigare - så det blev ett annat recept...

15 g jäst
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1,5 dl torkade aprikoser (grovhackade)
1,5 dl torkade tranbär (hälften av dem grovhackade)
1 msk psyllium (loppfrö)
5 dl grahamsmjöl
några deceliter vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på vatten och salt. Rör om. Tillsätt de torkade bären och frukterna och därefter resten av ingredienserna. Rör ihop till en kladdig deg (viktigt att den är riktigt, riktigt kladdig).
Klipp bakplåtspapper i fyrkanter 15-20 cm och tryck ner ett papper i en fördjupning på bakplåten och klicka i lite deg. Fortsätt med resten.
Lägg över en bakduk och låt stå i rumstemperatur ca 8 timmar (eller ställ in plåten i kylen och låt bröden jäsa över natten - i så fall måste den tas ut och stå i rumsvärme en timme innan de gräddas).
Grädda bröden i 25-30 minuter (mina behövde lite mer tid). Jag åt mina med bara lite smör och de blev jättegoda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar