2012-07-04

Rödvinbärssaft Saftmaja

Mängd: 2-4 flaskor.
Tid: 2 timme och 30 minuter.

2 kg röda vinbär (ca 4 liter) den här gången blandat med lite rabarber och några blåbär.
ca 1,2 g socker

Skölj bären i durkslag och ta bort dåliga bär och alla blad. Klasarna gör inget att de är kvar. Väg de röda vinbären och häll de sedan i en saftmaja.
Häll på socker enligt proportionerna ovan ovanpå bären. (Rör eventuellt om så att sockret och de röda vinbären blandas något, men i så fall försiktigt!)
Koka de röda vinbären i saftmajan tills de vattnats ur helt. Detta brukar ta upp till en timme beroende på hur mogna bären varit och mängden saft som kokas. Tappa gärna ur saften en gång och håll tillbaka den på bären för att blanda sockret och få en jämnare kvalitet mellan flaskorna.

Under tiden röda vinbärssaften kokas så förbereds flaskorna som skall vara hela och rena. Ta av korkarna på flaskorna och koka dess i vattenbad. Flaskorna läggs i ugnen på 100 grader tills de är torra.
När saften kokat färdigt så hälls den via saftmajans pip i ner i de varma flaskorna. Häll saften ändå upp för att minska mängden luft i flaskorna vilket gör att saften håller sig längre. Förslut flaskorna på en gång och låt de sakta svalna i rumstemperatur. Förvara flaskorna svalt, gärna i en kallkällare eller kylskåp.

Hållbarhet
Hållbarheten för saften är minst 6 månader förutsatt att allt har värmts och kokats enligt instruktionerna. Vår saft brukar dock förbrukas innan jul så hur länge den egentligen håller vet jag faktiskt inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar