2014-12-29

Hemgjorda Marshmallows

Hittade ett urklipp på något jag bara måste pröva och komma ihåg.  Jag letade upp receptet på nätet och hittade det på Little Dessert och här: 

1,5 dl vit sirap 
6 st gelatinblad 
2 tsk vaniljsocker 
Florsocker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, låt ligga i ca 10 minuter. 
Blanda sirap, socker och vatten i en kastrull, Låt koka under omrörning i 10 minuter 
Tag av från värmen och rör ner vaniljsockret.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i sockerlagen
Häll över sockerlagen i en bakmaskin och vispa i ca 10 minuter, tills lagen är vit och fluffig. Går även bra att hälla i lite karamellfärg.
Häll marshmallow massan på ett florsockrat bakplåtspapper, platta till, låt stelna och skär sedan i bitar.
Skruvar: Vill ni göra skruvar så spritsa ut längder på florsockrat bakplåtspapper, lägg ihop 3 längder, tvinna ihop och fäst med en tandpetare i var ände. Låt ligga i några timmar och klipp sedan i bitar!

home made cookies

Receptet som följde med stämpeln (men hittade receptet hos Rebecca Bakes Cakes:

250 g smör
140 g strösocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
300 g vetemjöl
1 äggula
2 tsk vaniljessens

Blanda socker, salt, bakpulver och vetemjöl.
Skär smöret i små bitar och blanda tills den blir smulig.
Blanda i vanilj och äggula så degen blir mjuk.
Kyl degen en timme.

Ta en bit av degen och rulla till en boll (stor som en golfboll står det i receptet, men gärna mindre tycker jag - ca 20 g verkade bra). Platta till bollen så mycket som möjligt och stämpla. Kom ihåg att mjöla bakbordet och stämpeln. (kan kanske fungera med florsocker också ...) Jag tog sedan ett glas för att få kanterna jämna - men det behövs ju inte.

Grädda i 190 grader C u 8-10 minuter så de blir ljust bruna. Låt svalna och bli krispiga.
Jättegoda - tycker jag!

2014-12-19

Kola julen 2014

Gjorde min kola efter Arlas recept.

Har ju ingen termometer så den blev lite lite för hård (en del bitar?) Extra god kola som trivs bäst i munnen. Vid 37° smälter nämligen smöret och bidrar med sina hundratals aromer till denna ljuvligt smakfulla kola.
100 g smör
1 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
 
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock tills termometern visar 124°C eller när smeten håller kulprovet. Koktid 15–30 min. Häll smeten på bakplåtspapper i en form ca 20x30 cm.
Dela kolan i lämpliga bitar och slå in dem i smörpapper.
Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.

2014-12-15

Kexchoklad 2014


Hittat receptet på Tidningen Hembakat men ändrat lite på det...bland annat för att jag såg hur J&T gjorde (och för att Odense Nougat säljs i bitar med 250 g).

125 g nougat (Odense)
100 g mjölkchoklad (Odense 36%)
ca 20-40 st smörgåsrån

Garnering
ca 200 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
½ msk rapsolja
  
Smält nougaten och chokladen tillsammans över vattenbad.

Pensla ganska mycket av chokladblandningen på tre smörgåsrån. Lägg dem ovanpå varandra med chokladsidan uppåt och lägg sist på ett fjärde rån. Upprepa samma procedur med de övriga rånen. Låt dem ligga i kylen tills chokladen har stelnat. Kom på att det inte ska vara allt för snålt med choklad på rånen.

Skär de chokladfyllda rånen i sex delar.

Garnering
Smält chokladen över vattenbad och rör ner oljan. Pensla eller doppa kexen i chokladen. Undersidan behöver inte täckas med choklad. Lägg dem på en skärbräda täckt med bakplåtspapper och låt chokladen stelna i kylen.

2014-12-10

Banankolapaj - Banoffeepaj - Bananpaj

Receptet kommer från Hembakat men fixat lite med det.. 
(6 port)
1 burk kondenserad mjölk, sockrad / 1 burk kokad och sockrad kondenserad mjölk
100 g smör
200 g Digestivekex

Fyllning
2 bananer
dulce de leche (Kolakräm från den kondenserade mjölken)
4 dl vispgrädde
(1 dubbel Daim, 56 g)

Ta bort etiketten från burken med kondenserad mjölk och lägg den oöppnad i en stor kastrull. Fyll på med vatten, burken ska vara täckt hela tiden. Koka den i 2–3 timar beroende på hur tjock du vill ha krämen. Går att byta ut mot färdigkokt...

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen till små smulor med en mixer eller i en matberedare. Blanda smulorna med smöret. Smörj pajformar, ca 10 cm i diameter. Det går också bra att använda en stor form, ca 24 cm i diameter. Tryck ut blandningen i formarna och grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.

Skiva bananerna och lägg dem i ett jämnt lager på botten och bred den färdigkokta kolakrämen på bottnarna.
Vispa grädden medelhård (och hacka Daimen). Spritsa eller skeda på grädden (strö över Daimen) och servera!

Tvättråd (symboler)