2013-04-25

Vet ni att...

Hittade ett gammalt gulnat urklipp som ramlade ur en bok... skrivit av allt, precis som det står:
´
Vet ni att…

Om ägg spricker under kokningen, ilägges litet salt i vattnet för att förhindra innehållet att rinna ut. På den säkra sidan är man, om man alltid kokar äggen i lätt saltat vatten.

Mindre skärsår doppas i hett vatten, då blödningen strax upphör.

Bikarbonat bör alltid finnas till hands i köket. Om man bränner sig, baddas det skadade stället med kallt vatten och beströs med bikarbonat då svedan strax upphör.

Frusna ägg upptinas genom att läggas i brunnsvatten, vari litet salt upplösts. De blir då lika goda som förut, förutsatt att de användas snart, enär de eljest lätt skämmas.

Ituskurna citroner bevara sin friskhet, om den skurna delen tryckes ned i litet strösocker i en kopp.

Frusen potatis får icke upptinas. Den behandlas endast med kokande vatten.

Ett bra rostuttagningsmedel utgör kokande outspädd saft av friska citroner. Fläcken doppas i den kokande saften och kramas upprepade gånger. Obs. att fläcken ej får ha bykts först.

Gula fläckar på linne borttagas genom att fukta fläckarna med kärnmjölk eller mjölkvassla och därefter tvätta dem på vanligt sätt.

2013-04-24

Hilbertskaka



Receptet kommer från tant Gurti säger Hilbert. En jättegod kaka, Hilbert gör tre åt gången för vi är så många som fikar hos honom. Receptet går att multiplicera och om någon av formarna är lite större går det även att lägga till ett extra ägg.

2 ägg
3 dl socker
70 g smält smör 
2,25 dl gräddfil
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och bröa en form som rymmer ca 1,5 liter.
Smält smöret och blanda med gräddfilen.
Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt mjölet blandat med kryddor och bikarbonat. Tillsätt också gräddfil och smörblandningen.
Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min.

Tala om för mig om du provat receptet och kanske är turordningen på tillsättning av ingredienser fel?

Originalet:
2 ägg
1 1/2 kkp gräddfil eller grädde
2 kkp socker
1 tsk nejlikor
1 tsk kanel
2 kkp vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Omräkning av mått