2010-11-20

Semmelknödel

Fick det här receptet på Taverne, Obertauern i Österrike.

6 Småfrallor (dagsgamla)
500 g Smör
1 Lök
Persilja
2 Ägg
2,5 dl Mjölk
Salt
500 g Mjöl (gärna idealmjöl läste jag någonstans)
                                                                                       
Tror översättningen på receptet blir ungefär så här:
Skär det vita brödet i små bitar och torka dem i ugnen. Hacka lök och persilja fint. Blanda ner i smöret. Blanda sedan ner även ner de finskurna torkade småfrallorna. Blanda nu i ägg och mjölk som vispats samman. Salta och blanda ner mjölet. Gör medelstora bollar. Koka dessa sakta i saltat vatten i 10-15 minuter. 

Nedan bild på den underbara knödeln med kantarellsås jag fick serverad på Taverne i Österrike - underbart gott!!





2010-11-13

Julig morotskaka

Ulla som jag fått receptet av säger: "Den här kakan blir allra godast om man gör den någon dag i förväg, då blir den saftigare och kryddorna kommer fram." Ulla bjöd på fyrkantiga bitar av denna kaka och hennes Hallongrottor på vårt senaste möte. Båda var underbart goda!

100 gr smör (eller margarin)
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl turkisk yoghurt (alt. gräddfil eller filmjölk)
2 – 3 morötter (beroende på hur stora de är)
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
1 tsk bikarbonat

Smörj och bröa en 1,5 liters form. Rör rumsvarmt smör och farinsocker poröst. Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning. Rör ner yoghurten och de skalade och rivna morötterna. Tillsätt slutligen mjölet blandat med kryddor och bikarbonat.

Grädda kakan i 175˚C i nedre delen av ugnen i 50–60 min.


Farinsockret kan bytas ut mot 2 dl strösocker och bikarbonaten mot 2 tsk bakpulver, men kakan får då en ljusare färg och en annan smak.

Glasyr
50 gr rumsvarmt smör
100 gr philadelphiaost
2 dl florsocker
1 msk pressad citron

Blanda alla ingredienser till glasyren och rör till en jämn smet. Bred ut den över den kallnande kakan.

Dekorera med rivet skal av ca ½ citron. För en syrligare glasyr kan man dubbla mängden pressad citron.

Förvara den färdiga kakan svalt.

Ullas Hallongrottor

Ca 20 st
250 gr rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver
1,5 tsk bakpulver
Fyllning:
1 – 2 dl hallonsylt
Hallonsylten kan bytas ut mot t.ex. blåbärs- eller körsbärssylt eller mot en dumlekola.

Rör det mjuka smöret och sockret poröst. Arbeta in vetemjöl blandat med marsanpulver och bakpulver. Rulla ut till en längd och dela den i ca 20 bitar. Forma bullar och lägg i pappersformar. Gör en större fördjupning i varje bulle och lägg i en klick sylt (eller en dumlekola).

Grädda i mitten av ugnen i 175˚C i ca 15 minuter.

Jättgoda när Ulla bjöd på dem och jättegoda när jag provade receptet!