2010-10-24

Äppelsorter

Vet att jag måste fortsätta att förnya äppelträden. Förra sommaren köpte jag ett "Birgit Bonnier" som trots att det fick barken nästan helt uppäten har gett 7 äpplen i år. Goda med söt smak, mild arom och kraftigt röd precis som det stod. Moget i mitten/slutet september.





Dottern min varit på självplock av äpplen... de här sorterna tyckte hon var jättegoda. Mognar i den ordning de står om jag tolkat informationen jag hittat på nätet.

"Rubinola" (tidig sort)











"Ingrid Marie"(sen sort)

2010-10-07

Bananpaj

Måste bara spara det här receptet... blir ju en banan över då och då. Tror ändå jag förenklar och gör om receptet lite... var mer ute efter en bra idé egentligen nu när jag städat frysen och hittat frysta bananer att baka av.

(10-12 personer)

Banan och kokos i ljuv harmoni...
Källa: Matklubben

Nedan har jag förenklat och ändrat - så här gjorde jag:

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning
4 mogna bananer
1 1/2 dl honung
3 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl vispgrädde

Kokostäcke
75 g smör
1 1/4 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 ägg

Blanda mjöl och socker och lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Täck botten och kanterna på en osmord pajform. Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen. Nagga bottenplattan med en gaffel.

Mosa bananerna i en skål. Blanda med honung, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Bred ut över bottnen på pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175°.

Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget. Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.

Sätt in pajen i mitten av ugnen igen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.

Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.

2010-10-06

Moroschips

Annette har hittat ett recept på söta morotschips som verkar spännande. "Funkar säkert att torka i olla" skriver hon. Så jag provar...

1 morot
1,5 dl socker
1 dl vatten
1 msk citron

Moroten skivas tunnt med potatisskalare, osthyvel eller vass kniv.
Koka upp en sockerlag på socker och vatten och låt svalna något.
Lägg i morot och citron och låt "dra" i 15 min.
Lägg på bakplåtspapper och torka i ugn 80˚C  några timmar eller över natt. Jag torkade i torkapparaten på högsta värme.

Så här vackert blev det när jag torkade två olika färger på morrötterna.


Svea chokladpudding

(6 pers)
Svea var varumärket på kakao och vaniljsockret
Receptet hämtat ur Husmodern nr 39 från 1935...

provade en halv sats - skulle nog kalla det chokladmousse och inte chokladpudding. Tror det kan bli gott tillsammans med maränger och chokladsås.

Annettes chokladpudding godare! Men roligt med gamla recept!
6 dl grädde
2 msk kakao
3 msk socker
2 tsk vanillinsocker
4 blad gelatin

Grädden vispas till hårt skum.
Häri nedröres kakao och socker.
Vanillinsocker tillsättes jämte gelatinbladen som lösts upp i ljumt vatten. Omröres.
Hälles i kall, vattensköljd och därefter sockrad form.
Serveras kall.

2010-10-02

Äppelsylt (äppelmos) - 2 recept

Tagit reda på några av alla äpplen... kokat sylt och gjort äppelkaka. Känner mig lite flitig ;-)
Hittade ett recept på koka sylt som jag minskade de ner och använde mitt syltsocker jag hade i skafferiet...

1 kg äpplen
300 g syltsocker
1 dl vatten
2 tsk citronsaft
(ev natriumbensoat)

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull. Rör ut citronsyran i vattnet och slå över frukten. Koka äpplena mjuka. Tillsätt socker och koka upp igen och låt moset koka samman tills det är så slät du vill ha sylten/moset.

Tag av från värmen och rör eventuellt i ett kryddmått natriumbensoat. Slå på rengjorda burkar eller låt svalna och packa i plastpåsar för förvaring i frys(i frysen behövs inget konserveringmedel).

2 kg äpplen
1 dl annanasjuice
1 kg syltsocker
2 tsk citronsaft
Denna gång blandade jag allt och kokade sedan i 10-15 minuter. Gillar äppelbitar i sylten och ser bra ut - hoppas den smakar lika gott som den ovan.