2010-06-25

Malins grillsås

Fungerar som dippsås och till kött.

Original Creme Fraich (fungerar med annan Creme Fraich också).
Santa Marias grillkrydda

Blanda ihop. Mängd bestämmer du själv.
Du får testa dig fram till vilken mild eller stark smak du vill ha.

Receptet har Malin själv inskrivet in.
Såsen är riktigt, riktigt god och att den är lätt att göra är ett extra plus, eller hur?

2010-06-11

Saftmaja i Rostfritt

Förberedelse för saftkokning
Vattenbehållaren fylls med 3 liter vatten och sätts på spisen. Därefter ställs saftbehållaren ovanpå vattenbehållaren.
Den rensade och sköljda frukten/bären läggs tillsammans med sockret i fruktbehållaren.
Lägg på locket. Kontrollera att klämman till avtappningsslangen sitter ordentligt.

Saftkokning
Sätt värmen på spisen till max. Så snart den första ångan kommer ut ur saftmajan skruvas värmen ned och därmed startar tidpunkten för den nedan föreskrivna tiden.
Tänk på att förvärma de rena saftflaskorna!

När kokningen avslutad kan tappningen börja. Flaskans öppning placeras under avtappningsröret. Avtapningsslangen sticks ned i flasköppningen och slangklämman öppnas så att saften kan rinna ut. Fyll flaskorna helt så att skummet kan rinna av.

Flaskan tillsluten omgående.

OBS! En fylld fruktbehållare rymmer cirka 2-3 kg. Beroende på frukt-/bärsort samt mognadsgrad kan det bli upp till 3 flaskor saft (5 av mina flaskor med patentkork).

Bär och Frukt… Socker, g/kg… Koktid i minuter
Björnbär……… 50-100……… 50
Blåbär……… 40……… 70
Fläderbär……… 50-80……… 50
Hallon……… 40……… 40
Jordgubbar……… 40……… 45
Körsbär……… 50-100……… 60
Lingon……… 50-90……… 60
Plommon……… 100……… 60
Pumpa……… 100……… 60
Päron……… 40……… 45
Rabarber……… 80……… 70
Röda vinbär……… 20-90……… 60
Svarta vinbär……… 50-100……… 60
Vindruvor……… 70……… 60
Äpplen……… 30……… 60
Saftkokare "Saftmaja" i rostfritt stål som du kan koka saft på alla frukter och bär med. En fylld fruktbehållare rymmer ca 2-3 kg bär beroende på bärsort samt mognadsgrad. Grytan rymmer 7,5 liter och har glaslock med liten ångventil.Passar alla typer av spisar och hällar – även induktionshällar. Bottendiameter: 22,5 cm. Volym:7,5 liter. Totalhöjd: 40 cm. Beskrivning: En saftmaja är ett tredelat kärl för beredning av saft.Den understa delen fylls med vatten, som av värmen från spisplattan kokas upp, och ånga tränger upp genom ett högt placerat hål i nästa del av kärlet. Översta delen har en perforerad botten, och i den lägger man de bär och andra frukter (eller t ex rabarber) som ska saftas. Av värmen från vattenångan spricker de, och saften från dem rinner genom perforeringshålen ner i mellandelen av kärlet, varifrån saften sen kan tappas av genom ett sidorör, som oftast förses med en gummislang och slangklämma. Av resterna i den övre delen kan man eventuellt göra mos.

Lena Julins Syrensaft

Fick receptet av Lena och bara måste ju prova... hon hade läst om det i Allers tror jag.

40-50 blomklasar
2 citroner - både det gula av skalet och saften1 kg socker
2 liter vatten
30 g citronsyra

Syrenblomsklasarna repas - det är bara de små lila blommorna som används. Resten går till komposten.
Sockerlag kokas av vatten och socker.
Häll sedan lagen över blommorna, citronerna och citronsyran.Ställ mörkt och svalt i två dygn.
Sila upp på flaskor.

Har silat idag och tappat på flaskor - tänker frysa en flaska. Gott och som Lasse sa "smakar lite viol".

Rabarber och Jordgubbssaft

Har köpt en rostfri Saftmaja så nu provar jag... idag Rabarber och Jordgubbssaft

800g jordgubbar
2 kg rabarber
1 citron
2 kg socker (nästan)

Kokas i 70 minuter. Tappas på flaskor.




Den blev jättegod!